Fico reaguje na Schwarzenbergove slova o Benešových dektrétoch

24.01.2013 Celý región

Praha (TASR) - Slovenský premiér Robert Fico sa v stredu v rozhovore pre český denník Právo ohradil voči vyjadreniam ministra zahraničných vecí ČR a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga k Benešovým dekrétom, ktoré zazneli v predvolebnej debate.
Na otázku, aký je jeho názor na polemiku okolo Benešových dekrétov v ČR zdôraznil, že dekréty sú súčasťou právneho poriadku SR aj ČR, podľa slovenskej vlády sú nezmeniteľné a nezrušiteľné a akékoľvek pokusy ich zrušiť alebo korigovať vyvolávajú vážne spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny "My to vnímame ako destabilizujúci prvok. A keďže ide o tému, ktorá vážne zasahuje do národnoštátnych záujmov Slovenska, považujem toto svoje vyjadrenie k jednému z kandidátov na prezidenta ČR za adekvátne."
V rozhovore povedal, že voľby v Česku sleduje pochopiteľne veľmi pozorne a vyjadril presvedčenie, že nový český prezident bude váhou svojej osobnosti a svojou autoritou spoločnosť spájať.
Schwarzenberg sa v debate so Zemanom zo 17. januára vyjadril, že Benešove dekréty podľa neho dávno stratili účinnosť a za podobné kroky, aké urobil Beneš, "sa dnes bývalí politici či generáli dostávajú pred medzinárodný trestný súd."
Zdroj: TASR
 

Vyberte región